България преминава от аналогова към цифрова ефирна телевизия през 2012 г.

...
България преминава от аналогова към цифрова ефирна телевизия през 2012 г.
Коментари Харесай

Българският туризъм е аналогов и трудно се дигитализира

България минава от аналогова към цифрова ефирна телевизия през 2012 година Това се случи след огромна рекламна акция, финансирана от страната, която от време на време даже беше изобретателна. И по този начин към този момент 11 години феновете имат достъп до телевизия с по-добро качество, що се отнася до картината.

Но за разлика от малкия екран, българският туризъм е заледен в 90-те години на предишния век. Рекламите са стандартни – нищо съвременно и интерактивно; Законът за туризма продължава да се кърпи; а качеството на услугата даже се утежнява.
Как се развива туризмът в България?
Ако погледнем към последната статистика на Националния статистически институт (НСИ), наблюдаваща приходите в българския туризъм – се вижда, че 2023 година се оказва рекордна по този индикатор. Собствениците тук-там за настаняване в България са спечелили общо 2 милиарда лева, което е растеж от 25% спрямо 2022 година При съпоставяне с предпандемичната 2019 година се вижда нарастване с над 33%.

До огромна степен това рекордно нарастване се дължи на по-високите цени на услугите в страната, а не толкоз на визитата на туристи. Което ни води до мисълта, че има различен проблем в бранша – туристическата реклама – методът, по който могат да бъдат привлечени повече гости.
 планински курорт Приходите на хотелите в България за първи път надвишиха 2 милиарда лева
Проблемите с туристическата реклама на България са познати до болежка на всички. Дори и хората, които не наблюдават тематиката, знаят, че рекламните клипове, с които България се показва на непознатите пазари, не се обновяват регулярно. Цялостна тактика за развиване на бранша липсва, а разбор на обстановката съвсем не се прави. В същото време браншът и институциите се чудят в края на всеки сезон за какво туристите ги няма.

Отговорната институция за маркетинговата тактика на страната е Министерството на туризма, сега ръководено от Зарица Динкова.

В България не престават да се отварят офиси на туроператори. Продължаваме да ревем за отваряне на туристически представителства. По целия свят се затварят. Едно туристическо посланичество умерено може да бъде онлайн “, разяснява пред Economic.bg Димитър Попов,  собственик на датския туроператор „ Пенгуин травъл “.

По думите му в България има доста да се работи по дигитализацията на бранш „ Туризъм “ и дава за образец Дания, където 95% от услугите в бранша са онлайн. За да се промени обстановката в България би трябвало в отрасловото министерство да работят „ млади фрагменти, които са специалисти по цифров маркетинг “.
 Зарица Динкова и нейният турски сътрудник Тоталният информационен неуспех на Министерството на туризма„ Аналогов закон “
Законът за туризма в България е аналогов. Той отразява бранша преди 30 години. Той би трябвало да отразява онлайн търговията. Трябва да дава отговор на туризма в този момент и който ще бъде след 5-6 години, а не на този, който е бил преди 30 години “, споделя Попов.

Той дава образец с Дания, където измененията в бранша са настъпили доста от дълго време. От години продажби на туристически услуги през организации в странта няма, туристите сами провеждат пътуванията си. Агенциите там са по-скоро платформи, които дават услуги за резервации, по образеца на Booking.

Попов е на мнение, че в случай че някой желае да бъде туристически сътрудник в днешно време, то той би трябвало да е изцяло цифровизиран и туровете, които се оферират да бъдат доста добре усъвършенствани за Гугъл.

В България нещата се развиват много постепенно. Тук още залагаме на брошури и на хора, които да ти изясняват какво ще посетиш. Българинът очевидно още желае да бъде воден за ръка на екскурзия “, споделя Попов.
Виртуална действителност
На фона на всичко това на българския пазар през 2022 година се появи Brimki.net – платформа, която предлага цифрови решения за основаване на интерактивно наличие, вграждането му в уеб страница и атрактивно показване на разнообразни артикули, услуги и начинания.

Един от главните фокуси на компанията е туризмът. И една от последните услуги, които оферират е ориентирана точно към туроператорите и туристическите сътрудници в България.

Нашето предложение е да дадем опция на туроператорите да показват дадена дестинация по забавен метод посредством интерактивните тагове, които сътворяваме или т.нар бримки “, споделя пред Economic.bg Мая Тунева, основател на Brimki.

 портрет на Мая Туневс

Това, което тя и нейният екип вършат, е да основат интерактивен справочник, с който туристите, влизайки на уеб страницата на дадена община или туристическа организация да могат да видят всяка забележителност по интерактивен метод – посредством видео разходка, посредством тон или посредством мапинг.

Мая е икономист по обучение и „ странник “ по специалност и по душа. Има над 26 години опит в сферата в туризма. До 2019 година работи като Мениджър продажби и Управител на бутиков Туроператор в София.

През 2022 година дружно със своя брачен партньор взема решение да сътвори платформата за новаторски цифрови решения Brimki.net. От тогава като част от портфолиото на компанията са интерактивни планове, вградени в уеб страниците на разнообразни бизнеси - известни персони, юристи, туристически организации, сдружения и фондации, учебни заведения, интериорни дизайнери, консултанти, специалисти и дистрибутори, както и създаване на цялостни интерактивни уеб сайтове, пътеводители за пътешестване.

Сред примерните наши планове, осъществени в региона на туризма е справочник на кораба Costa Toscana.

В момента приключваме план за къмпинг туризма в региона на Банско. Създаваме цялостен инерактивен уебсайт, в който са разказани всички благоприятни условия за къмпинг туризъм в региона “, споделя Тунева.

Тя е сигурна, че това е посоката, в която би трябвало да се развива туризма – дигитализацията. Но към момента има туроператори и хора от сектора, които не схващат изцяло изгодите от подобен план.

Моделът, който предлагаме е безусловно използван и за националната туристическа реклама “, споделя тя.
Фейсбук специалисти
Все отново макар мнението на Димитът Попов, а и на други специалисти в бранша, че Законът за туризма в България е стар, през лятото на 2023 година текстовете претъпяха следващата си корекция съгласно която към този момент няма да е нужно провеждането на публични поръчки за реализирането на онлайн рекламите на дестинация България. С оглед на това от Министерството на туризма тогава оповестиха за Economic.bg, че ще търси нови специалисти в региона на маркетинга, които да популяризират България в онлайн платформи като Фейсбук, YouTube и Instagram.

Начин и хрумвания по какъв начин да се цифровизира туризмът в България не липсват. Липсва воля и задоволително дружност, с цел да се създадат нужните промени.

Бяха нужни 6 месеца за електронното държавно управление...колко пък време да е належащо за туризма? “, попита реторично Попов.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР